Türkiye küresel güç oluyor! Mavi Vatan’a tüm dünyadan ilgi
Türkiye’nin denizcilik alanında küresel bir güç olma yolundaki adımları küresel savunma medyasının manşetlerinde yer almaya devam ediyor. ABD merkezli Defense News, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen ‘Mavi Vatan 2025’ tatbikatını masaya yatırarak “Türk donanması küresel güç olma yolunda” yorumuna yer verdi. Tatbikat ile Türkiye’nin Akdeniz’deki rakiplerine politik mesaj verdiğinin altını çizen yayın organının yanı sıra global denizcilik haberlerine yer veren Naval News sitesi ise Aksaz Deniz Üssü’nde 350 milyon avroluk bir genişletme ve yenileme projesine başlanacağı bilgisine yer verdi. Yayın organı Türkiye’nin özellikle insansız deniz araçları sayesinde modern denizcilik savaşlarında bir adım öne geçtiği yorumunda bulundu.
KÜRESEL GÜÇ OLUYOR
ABD merkezli küresel savunma yayın organı Defense News’in manşet yazısında geçtiğimiz hafta başarıyla tamamlanan ‘Mavi Vatan 2025’ tatbikatının detaylarına yer verildi. “Türkiye’nin denizcilik alanında bölgesindeki hedeflerini ortaya koyan büyük ölçekli tatbikat” ifadesiyle tanıtılan tatbikat için “2019 yılında ülkenin kara merkezli gücünü deniz merkezli hale getirmek için oluşturulan Mavi Vatan doktrini çerçevesinde Türkiye’nin deniz kuvvetlerinin küresel bir güç olması için çok yoğun çaba sarf ediliyor” yorumuna yer verildi.
POLİTİK MESAJ VERİLDİ
Yayın organının analiz yazısında tatbikatın Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin gerilimli ilişkilere sahip olduğu tüm ülkelere gözdağı verildiği ifade edilirken, tatbikat ile birlikte deniz kuvvetlerinin kumanda-kontrol kabiliyeti, operasyonel hazırlık seviyesi ve ordunun diğer unsurlarıyla uyumunun test edildiği bilgisine yer verildi. Yayın organı Türk Deniz Kuvvetleri’nin her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği Deniz Kurdu tatbikatlarından farklı olarak bu yıl düzenlenen Mavi Vatan 2025 tatbikatının “Akdeniz’deki hassas ve tartışmalı alanlar için verilen politik bir mesaj” taşıdığı yorumunda bulundu. Yazıda Türk donanmasının hali hazırda 31 gemi inşa ettiği ve 8 milyar dolar değerinde modernizasyon programı yürüttüğünün altı çizilirken “Bu programlar ile birlikte Türk donanmasının gelecek 50 yılının gücü oluşturulmakta” yorumu yapıldı.
DEV YATIRIM
Küresel denizcilik haberlerine yer veren Naval News ise Muğla’nın Marmaris ilçesinde yer alan Aksaz Deniz Üssü’ne yapılan 350 milyon avroluk projeyi mercek altına aldı. Üssün TCG Anadolu ve havadan bağımsız tahrikli dizel-elektronik denizaltıların konuşlanabileceği yeni rıhtım, iskele ve tesislerle donatılacağı bilgisini paylaşan yayın organının analizinde “Türkiye ürettiği büyük deniz araçlarının yanı sıra bu araçların çapa atacağı büyük tesisler de yapıyor” yorumuna yer verildi.
YENİ İDA KOMUTANLIĞI
Analiz yazısında şu ifadelere yer verildi: Türkiye Deniz Kuvvetleri’nin 6 büyük proje geliştiriyor. Bu projeler kapsamında 2023 yılında donanmanın kaptan gemisi TCG Anadolu ve 2024 yılında DIMDEG Projesi kapsamında inşa edilen donanma petrol gemisi TCG Derya’da yer alıyor. İnşa edilen büyük gemiler deniz üslerinin genişletilmesini de zorunlu kılıyor. Türk Donanması deniz üslerinin ayrıca inşa edilecek olan yerli uçak gemisinin de konuşlanacağı şekilde genişletilmesini planlıyor. Bu genişlemeleri gerçekleştirmek için Aydın Didim’de yeni bir İDA Grup Komutanlığı da oluşturulmakta.”
TÜRKİYE ÖNE GEÇTİ
Türk Deniz Kuvvetleri Aksaz’ın yanı sıra ayrıca Foça, Çanakkale, Gölcük, Mersin ve Karadeniz Ereğli bölgelerinde de İDA üsleri kurmak için çalışmalara başlamış durumda. Bölgesel kriz durumlarında Türk Donanması’nın elini rahatlatacak olan bu seçenek dahilinde MARLIN ve ULAK gibi son derece gelişmiş yeni İDA’lar görev yapacak. Türkiye yüksek teknoloji kullandığı İDA’ları sayesinde modern denizcilik savaşlarında bir adım öne geçmiş durumda.
Kaynak: Web Özel